miercuri, 10 aprilie 2013

Caldura necesara in agricultura


Dozarea cantitatii de caldura in cel mai direct mod posibil poate fi dirijat doar in sere si rasadnite. Totusi, uneori, caldura mai poate fi
dirijata si pe spatii cu mult mai mari decate cele mai sus enumerate.
Lucrarile solului reprezinta o metoda foarte eficienta de dirijare a cantitatii de caldura. Lucrarile mai adanci pot favoriza incalzirea sau racirea solului prin
schimbul termic mai eficient care are loc astfel. Deasemenea stratul de la suprafata solului prelucrat prin metode superficiale determina mentinerea caldurii in sol.
O alta metoda eficienta de incalzire a solului este aceea de a administra ingrasaminte organice, care prin descompunere vor ridica temperatura acestuia.
Adancimea de incorporate a semintelor este un factor determinant al administrarii temperaturii din sol. La plantele semanate in cursul toamnei este necesara o
insamantare la o adancime mai mare intrucat infratirea mai adanca vor ajuta planta sa reziste gerurilor de peste iarna insa odata cu racirea atmostferei semintele pot
germina "in liniste" utilizand caldura solului. In mod invers plantele semanate in primavara vor fi semanate superficial.
Irigarea are o influenta deosebita in regimul temperaturilor in sol  cat si in aer, intrucat aceasta scad temperatura pana la inltimea de 1 metru deasupra solului.

duminică, 7 aprilie 2013

Importanta caldurii pentru plante

Plantele agricole, caci despre ele este vorba, se dezvolta de regula la temperaturi cuprinse intre 1 si 41 de grade Celsius.

Temperaturile minime, optime si maxime de germinare a semintelor pentru diferite plante sunt urmatoarele:


                                      minima optima maxima

Grau de toamna           1 sau 2        25     30
Secara de toamna       1 sau 2        25     30
Orz                               1 sau 2  25     29
Ovaz                            1sau 2         25     30
Mazare                       1 sau 2  25     30
Lucerna                      0 sau 1  20     28
Porumb                       8 sau 10       40     47
Soia                             8 sau 10      37     39
Fasole                         8 sau 10       32    46
Cartof                         5 sau 6         25     30
Sfecla                         3 sau 4         25     35
Floarea soarelui        5 sau 6   25     35


Temperatura minima de rasarire, in functie de fiecare planta in parte, este mai mare in medie cu 1-3 grade Celsius decat temperatura minima de germinare.

Temperaturile scazute pot produce pagube chiar si inainte de a deveni negative, intrucat acestea impiedica deschiderea florilor. La unele plante florile pot fi distruse chiar la temperaturi pozitive, cuprinse intre 1-8 grade Celsius (pepeni verzi, pepeni galbeni, orez, tomate).

Temperaturile prea ridicate pot dauna plantelor prin palirea boabelor. Moartea plantelor ca urmare a temperaturilor prea ridicate apare la temperaturi ce depasesc 42-46 grade Celsius.

sâmbătă, 6 aprilie 2013

Porumb intoxicat cu alfatoxina

Inspectorii ANSVSA au blocat exportul a peste 8.000 de tone de grau ca urmare a continutului de alfatoxina. 

Potrivit declaratiilor omului de afaceri Mihai Anghel, nivelul ridicat de alfatoxina din cerealele cu pricina nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Cerealele banuite ca fiind "intoxicate" provin de la cultura de anul trecut din care nu a fost data spre consum "nici macar o boaba".

Cu putin inainte de sechestrul pus de catre inspectorii ANSVSA, Mihai Anghel a declarat ca in aceste momente se cauta solutii pentru comercializarea containerelor respective, ca urmare a faptului ca cele 5 depozite detinute de catre acesta in judetul Dolj nu mai sunt capabile sa depozitaze o asa cantitate.


Rezultate analizelor derulate de inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) vor fi cunoscute in cateva zile.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca toate alertele alimentare lansate de la inceputul acestui an referitoare la problema laptelui cu aflatoxina, a carnii de cal etichetate drept carne de vita sau a carnii de curcan cu antibiotic au fost inchise. 

joi, 4 aprilie 2013

Programul rabla pentru tractoare


Programul rabla pentru agricultura s-a desfasurat pana la finele anului 2013, timp in care in schimbul casarii unui utilaj agricol vechi, proprietarul a primit o reducere maxim 17.000 de RON din valoarea totala a noului utilaj pe care acesta si la achizitionat. Aceasta suma de 17.000 de RON ( aproximativ 4.000 de euro ) nu a trebuit sa reprezinte mai mult de 40% din valoarea noului utilaj agricol.

Ingrasemintele chimice pe baza de clor



In urma cercetarilor avansate care au avut loc pe seama ingrasemintelor chimice pe baza de Clor, s-a constatat ca fermierii atunci cand administreaza acest ingrasamant extrem de toxic in cazul in care este utilizat necorespunzator nu gresesc din punct de vedere a cantitatii administrate ci din punct de vedere a perioadei in care sunt utilizate.

Ingrasemintele chimice pe baza de clor sunt recomnadate a fi administrate solului toamna, si nu primavara asa cum gresesc de cele mai multe ori fermierii. Utilizarea acestor ingraseminte in perioada de timp corespunzatoare, duce la spalarea compusului de clor peste iarna. Solul defapt nu are nevoie de clor ci dimpotriva este foarte sensibil la acest compus. Astfel administrarea ingrasemintelor chimice care au in componenta clor vor ramane la suprafata solului pentru a fi utilizate in primavara, in timp ce clorul va fi spalat de catre conditiile meteo.

Agricultorii ecologici subventionati extra


Agricultorii ecologici care sunt certificaţi vor primi subventii de la stat fără să mai facă dovada faptului ca nu detin datorii la bugetul de stat sau macar la bugetul local.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 759 /2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură eco, fermierul trebuia să facă dovada lipsei datoriilor restante la bugetul de stat sau chiar la cel de stat Noul act normativ vine in scopul sprijinirii agricultorului.

O altă noutate cuprinsă în Hotărârea aprobată miercuri priveşte creşterea plafonului alocat acestei măsuri de la 3 euro la 4 euro. De asemenea, termenul de depunere a cererii de finanţare a fost prelungit până la 15 octombrie 2012.

Recomandari legate de arat


Aratul, operatia de pregatire a stratului germinativ, are loc imediat dupa recoltarea culturii insamantate in anul curent (in cazul cerealelor). Astfel aratul este o operatie ce nu trebuie desconsiderata intrucat aceasta operatie fiind facuta la timpul potrivit (toamna) aduce beneficii considerabile fiecarei culturi in parte.

Cum din pacare vara trecuta am avut parte de precipitatii care nu au satisfacut cerintele solului, imediat dupa recoltarea cerealelor din luna august, aratul s-a efectuat in conditii foarte grele in urma carora bucati mari de sol au fost dislocate. Acest fapt conduce la pierderi economice substantiale intrucat distrugerea lor reprezinta sume de bani suplimentare pe care fermierii vor trebui sa le cheltuiasca pentru remedierea acestei probleme reale.


Cum in urma ploilor ce au udat Romania toamna trecuta solul este suficient de umed cat sa fie prelucrat, recomandam tuturor fermierilor sa efectueze aratul in acest anotimp, intrucat stratul de arat permite acest lucru in parametrii corespunzatori.


Deasemenea, ca o recomandare ulterioara, spunem ca aratul efectuat la o adancime de 20-15 de centimetri este cel mai des utilizat si cel mai corespunzator intrucat distrugerea cuiburilor de rozatoare sau orice alta vietate este primordiala in agricultura.

Cotatia la bursa a graului


Ca urmare a secetei care s-a abatut anul trecut peste intreaga Europa, cantitatea de grau recoltata pe "batranul continent" a atins minime ingrijoratoare. Principalele tari exportatoare de cereale in Europa, Ucraina , Rusia si Kazahstan au inregistrat recolte cu pana la 34 % mai mici comparativ cu anul trecut.

In urma cu cateva zile, la bursa de la Chicago pretul graului a ajuns creasca pana la 324 de dolari/tona.

Estimarile celor de la Ministrerul Agriculturii al Statelor Unite, Ucraina va trimite spre export aproximativ 4 milioane de tone de grau, cu mult mai putin decat anul trecut. In urma acestor dereglari ale exporturilor de cereale din cele 3 tari pretul graului a ajuns la pretul de 324 de dolari/tona.

Agricultura romaneasca isi deschide portile catre Rusia



În urma întrevederii dintre Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, și omologul său din Federația Rusă, Fiodorov Nicolai Vasilievici, care a avut loc în data de 10 octombrie 2012, Rusia a început demersurile necesare în vederea deschiderii pieţei de desfacere ruse pentru comercializarea produselor românești de origine animală.

În acest sens, Serviciului Federal pentru Inspecţia Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor) al Federaţiei Ruse a anunţat că va da curs solicitării României de a trimite specialişti, începând cu data de 5 noiembrie (anul trecut) pentru o perioadă de 14 zile, la unităţile româneşti de producţie şi procesare de carne, interesate să exporte pe piaţa rusă. Acest demers va permite producătorilor români de produse de origine animală să intre pe o piață cu un potential de consum urias.

“Acest pas, pe care Federaţia Rusă îl face acum, este unul extrem de important pentru producătorii români. Vorbim de o piața nouă, cu reguli diferite de cele ale Uniunii Europene, și o piaţă care a fost inaccesibilă României de foarte mulți ani. De când am venit la minister, producătorii și procesatorii de produse din carne, interesaţi m-au rugat să le înlesnesc comerțul cu produse de origine animală, pe piaţa din Rusia. În acest scop am avut o întrevedere cu ministrul rus al Agriculturii, care m-a asigurat că în cel mai scurt timp posibil vor fi începute verificările la unitățile româneşti de producţie şi procesare de carne. Nu pot decât să-i mulţumesc pentru promptitudine. În mai puțin de două săptămâni de la întâlnirea noastră am primit acest răspuns oficial ”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
     

Pe 7% din suprafata arata se vor planta paduri ?


Comisia Europeana pune in discutie saptamana aceasta o lege in urma careia fiecare fermier va trebui sa aiba in vedere plantarea padurilor pe o suprafata de 7% din intregul teren pe care il are la dispozitie. Din punctul nostru de vedere acesasta noua lege nu ar trebui sa afecteze agricultura din Romania, intrucat dupa cum bine stim cele peste 1 milion de hectare necultivate din tara noastra ne-ar permite sa respectam aceasta noua dispozitie a Comisiei Europene si sa fim mai ecologici decat trebuie. Mari probleme ar fi pentru tarile mici deoarece 7% dintr-o suprafata destinata agriculturii unor tari ca Ungaria, Cehia sau Slovacia ar fi echivalentrul unui dezastru agricol. Deasemenea nici cultivatorii de maslini nu sunt decaord cu acesta noua lege: "Acum ce ar trebui sa facem? Sa taiem maslinii pentru a planta paduri care sa insumeze 7% din suprafata ocupata momental de acesti arbori?".

Din punct de vedere ar agriculturii, Europa nu sta foarte bine comparativ cu SUA. Odata cu extinderea Uniunii Europene inspre tarile mai putin bogate, nu s-a marit si bugetul alocat agriculturii. Astfel Europa dispune de aceleasi fonduri pentru agricultura ca cele pe care Uniunea le avea cand erau inscrise in acesta organizatie doar 15 state. Astfel s-a ajuns ca 27 de state sa imaprta aceiasi bani pe care 15 state ii imparteau 

in trecut. Deasemenea SUA cu cei 2 milioane de agricultori, are dispune de un buget alocat agriculturii de circa 10 ori mai mare decat cel al Uniunii Europene.

Sistem de irigatii pe banii Uniunii



Intre 23-25 octombrie 2012 reprezentanti ai Ministerului Agriculturii au facut o vizita de lucru in Portugalia, in vederea implementarii sistemului de irigatie din Peninsula Iberica in Romania. In urma acestei vizite de lucru, trimisii Ministrerului Agriculturii au venit in tara cu numeroase idei de a dezvolta sistemul de irigatie, cu consum electric redus si cu o utilitate foarte ridicata.

Principalul obiectiv al acestei vizite a fost acela de a copia modul in care portughezii au reusit sa isi construiasca unul dintre cele mai puternice sisteme de irigati din Europa cu bani nerambursabili de la Comisia Europeana.

Baietii destepti din agricultura

Si in Romania, asemenea altor state, se pare ca "baietii destepti din agricultura" nu s-a facut lipsiti ci din potriva s-au instalat destul de sanatos. In tara noastra, "baietii destepti in agricultura" sunt cei care declara o cantitate mult mai mare de cereale recoltate in primavara, pentru a putea justifica cantitatile uriase de cereale pe care apoi le vor cumpara fara acte de la diferiti fermieri mai mici. La prima vedere acest lucru nu este o problema suficient de mare cat sa ne priveasca pe noi insa, analizand problema vom observa faptul ca produsele cumparate fara acte nu figureaza in niciun contract legal, ceea ce inseamna ca nu se plateste TVA-ul de 24%. Acest lucru este echivalantul unui prejudiciu de zeci de milioane de euro pe care statul il inregistreaza anual.

Recolta istorica de grau in 2011 nu reduce foametea

Acum 2 ani, in 2011, s-a obtinut o cantitate istorica la nivel mondial de grau, estimata undeva la 2,34 de miliarde de tone. Acest lucru insa nu ia ferit pe cei peste 800 de milioane de oameni la nivel mondial sa sufere incontinuare de foamete. ONU incearca de ceva timp sa limiteze numarul persoanelor care sufera de saracie, insa nu prin productia mai mare de cereale, intrucat chiar anul trecut s-a demonstrat ca acest lucru nu ajuta la nimic. Defapt repezentantii ONU se tem ca efectul de "risipire" a cerelelor sa nu creasca direct proportional cu cantitatea recoltata intrucat egoismul, ca trasatura dominanta a omului, nu ii permite sa ajute. Aceasta lipsa de altruism se reflecta in situatia de fata prin hranirea animalelor cu graul la care 800 de milioane de oameni din intreaga lume viseaza zilnic.

S-a ajuns in prezent ca oricat de mult s-ar recolta in unele zone ale Pamantului, altii vor suferi incontinuare de foamete.

SOS Salvaţi Agricultura României


Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) împreună cu Federaţia Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) şi Holstein.RO organizează,  “ SOS Salvaţi Agricultura României!”.
Reprezentanţii LAPAR sunt nemulţumiţi de sprijinul pe suprafaţă promis de Ministerul Agriculturii şi alocat în cele din. "Noi am cerut 220 de euro pe hectar, dar ministrul ne-a spus că nu ne poate da decât maximul stabilit la 170 de euro. Restul până la 220 euro poate fi diferenţa de la subvenţia de anul trecut care în mod nejustificat a fost tăiată, deşi a fost aprobată de la Bruxelles. Ei au spus că nu se poate şi eu personal l-am rugat pe domnul ministru să îşi ia echipa şi să lase loc altuia care poate. Nu putem ca, într-un an atât de păgubos pentru agricultură, să stăm la cheremul unor oameni care găsesc bani pentru orice şi numai pentru siguranţa alimentară şi a afacerilor din agricultură nu găsesc”, a declarat, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, citat de catre Agerpres.

Reducerea TVA-ului la produsele din carne


In urma propunerilor inaintate de catre Guvern cu privire la reducerea TVA-lui la produsele alimentare, se pare ca producatoii de carne au reactionat cat se poate de bine intrucat au impartasit aceasta posibilitate. Acestia au afirmat faptul ca reducerea TVA-ului ar insemna dezghetarea pietei alimentare din Romania, blocata intr-o oarecare masura de criza economica interminabila aparuta si in tara noastra. Deasemenea fermierii au mai adaugat ca o astfel de masura ar insemna o lovitura sub centura celor care apeleaza la practici ascunse de comert.

Masura care prevede scaderea TVA-ului ar urma sa aduca la bugetul de stat sume impresionante de bani care in prezent se pierd prin comertul subteran cu carne.

Graul insamantat in toamna, salvat de ploile din octombrie



Culturile de grâu însămânţate pentru anul acesta sunt salvate datorită precipitaţiilor căzute în ultima perioadă, a declarat Ion Sandu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
“Fenomenul de secetă din România a fost atât de dur din iunie până la mijlocul toamnei trecuteul, încât dacă în octombrie nu ar fi plouat atunci recolta de toamnă ar fi putut fi compromisă. Culturile de grâu însămânţate pentru anul acesta sunt, după părerea mea, salvate. Întotdeauna, prognozele pe termen lung, estimări cu trei-patru luni înainte, au o probabilitate de realizare de 60%. Ceea ce anunţam, în urmă cu trei luni, s-a realizat din fericire şi este esenţial acest lucru pentru agricultură”, a afirmat Ion Sandu.
Din fericire ca urmare a acestor ploi care ne-au perindat tara in luna octombrie, putem spune ca acea inaltime minima pe care graul trebuie sa o atinga la intrarea in iarna (12-14 centimetri) nu a mai fost un obiectiv atat de greu de atins.

Alimente modificate genetic



Pentru ca in secolul 21 plantele sunt supuse atator boli care dintre care mai daunatoare, acestea au nevoie pentru o dezvoltare eficienta in vederea recoltarii de aproximativ 15 stropiri efectuate la intervale de timp binedeterminate si foarte exacte ca si cantitate. Tocmai din acest motiv la nivel mondial incep sa fie deschise numeroase dezbateri pe seama beneficiilor aduse de modificarea genetica a alimentelor de origine vegetala si din ce in ce mai multi specialisti si oameni de rand ajung la concluzia ca solutia viitorului in agricultura o reprezinta acest tip de cultura.

Cele 15 stropiri despre care vorbim sunt necesare in vederea eliminarii dusmanilor, eliminarii buruienilor dar si pentru oferirea unor imbolduri pentru crestere. In urma modificarii genetice toate aceste stropiri se presupune ca sunt inutile si evident vor fi eliminate intrucat nu isi mai au rostul. Astfel agricultura in cazul introducerii la scara larga a modificarilor genetice se va face cu chletuieli mult mai mici decat in prezent, dar si cu o simplitate superioara celei inregistrate astazi.

Castigul la hectarul de porumb


In conditiile in care intr-un an bun se recolteaza circa 6 tone de boabe de porumb la hectar, seceta care s-a abatut peste tara noastra anul acesta a facut ca aceasta cantitate sa fie cu mult diminuata. Astfel daca in mod normal pe suprafata unui hectar diferenta dintre cheltuelite de 1500 de RON si castigul de 4000 de RON se ajungea la un profit/hectar aproximativ de 2500 de RON, anul acesta suma foarte incurajabile pentu fermieri s-a diminuat cu mult si in unele cazuri a ajuns chiar sa fie egala cu 0. Probabil si neatentia fermierilor este parte a acestui dezechilibru.

Paulownia- copacul minune


Sau arborele printesei cum i se mai spune, a fost adus in Europa in jurul anului 1970 dupa ce a primit acordul institutiilor in cauza. Acest arbore este si va fi cu mult mai pretuit in viitorul apropiat ca urmare a numeroaselor utilitati pe care le are. De la constructia avioanelor usoare si pana la bordurile masinilor de lux, acest arbore este utilizat pe scara larga in intreaga lume.

Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte de a va apuca sa plantati paulownia pentru comert. Printre aceste lucruri nu se numara si riscuri intrucat dupa tot timpul alocat documentarii in care am aflat cam tot ce se putea despre acest arbore, pot spune ca riscuri sau chiar efecte negative nu exista.

Punctele forte ale acestui arbore sunt:

-viteza uimitoare de crestere. In 8 ani poate ajunge la inaltimea de 20 metri si pot avea un diametru de aproximativ 20 de centimetri. Acest lucru inseamna ca un singur copac poate avea la 8 ani de plantare aproximativ 0.3 metri cubi.

-pretul foarte ridicat. Un singur metru cub din acest arbore costa intre 500-1200 euro.
-puterea de ardere uimitoare. 2 kilograme de lemn de paulownia este echivalentru a 1 litru de motorina.
-frumusetea iesita din comuna florilor acestui arbore. Ca urmare a acestui fapt este plantat in scop ornamental.
-dintr-un hectar de copaci de paulownia se pot scoate aproximativ 800 de kilogramame de miere de albine cu calitati exceptionale.
-imbogateste solul in azot.
-purifica aerul.
-duritatea remarcabila. De aceea este denumit "aluminiul din lemn".

Sunt mult ami mult lucruri pe care le cunosc despre acest arbore si sunt foarte incantat sa imi impart cunostrintele in materie de paulownia cu dumneavoastra. Voi reveni in posturi viitoare cu alte informatii. Daca aveti intrebari nu ezitati sa lasati comment sau sa ma contactati in pagina "Contact".

Agricultura bio

Din pacate din ce in ce mai multe tari ajung sa castige anual sume de bani care pentru tara noastra sunt imposibile ca urmare a ignorantei. Desi in tara noastra atat de vanata agricultura bio este la tot pasul, pretul acestor produse nu se compara nici pe departe cu pretul produselor bio din celelalte tari. Acest lucru este datorat certificatelor care permit comercializarea produselor bio, intrucat ele in Romania sunt foarte greu de obtinut, in conditiile in care in tara noastra agricultura se bazeaza pe lipsa ingrasamintelor chimice. Deasemenea este de precizat faptul ca daca in Romania este utilizata o cantitate de azot aproximativa de 20 de kilograme/ha, ei bine in tari precum Germania cantitatea produselor chimice au o cantitate de circa 20 de ori.

Daniel Cosntantin face parte din Parlamentul European pentru Inovare


In urma unui comunicat de presa dat de catre cei de la madr.ro, am aflat faptul ca Daniel Constantin este unul din cei trei miniștri ai agriculturii din Europa care face parte din comitetul director al Parteneriatului European pentru Inovare.

În cadrul reuniunii Consiliului de miniştri pentru agricultură din 28 - 29 noiembrie a.t. de la Bruxelles au fost adoptate concluziile Consiliului privind reprezentanţii în comitetul director al Parteneriatului European pentru Inovare „Productivitate şi durabilitatea agriculturii”, din care fac parte urmatorii miniştrii:


  • Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale al României
  • Mette Gjerskov, Ministrul Alimentaţiei, Agriculturii şi Pescuitului al Danemarcei;
  • Athanasios Tsaftaris, Ministrul Dezvoltării Rurale şi Alimentaţiei al Greciei.

In urma acesei adunari Daniel Constantin a fost ales intr-o functie europeana de prestigiu, el fiind singurul roman ales intr-o astfel de functie.

Principalul criteriu de selecţie l-a constituit activitatea avută de fiecare ministru în cadrul consiliilor pe agricultură. Cei care au facut posibila aceasta alegere cu adevarat uimitoare pentru tara noastra, a fost presedentia cipriota, care si-a aratat increderea fata de Daniel Constantin.


Pe lângă cei trei miniştri propuşi, comitetul director al Parteneriatului European pentru Inovare (PEI) va reuni 40 de personalităţi din rândul organizaţiilor de fermieri, cercetători, academicieni şi organizaţii ale consumatorilor şi protecţia mediului,acestia avand rolul de a reprezenta interesele inovarii in agricultula la Curtea Europeana.

Renta agricola a fost achitata

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a platit miercuri, 28 noiembrie, ultimă tranşă în valoare de 22 de milioane de lei pentru un număr aproximativ de  22.500 rentieri agricoli.

Suma totala care a fost platita in anul 2012 in cadrul rentei anuale a fost 72 de milioane de lei, suma platita pentru 74.000 de fermieri.


Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa, ori încheie acord cu investitorul

Suma de bani incasata de catre persoanele fizicie sau juridice in cadrul acestui program de rasplatire a arendasilor romani insumeaza 100 de euro pentru un hectar de teren insamantat, sau 50 de euro pentru un hectar de teren arendat.

Pentru suprafeţele mai mici de 1 ha suma plătită va fi direct proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul.


Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de BNR din anul pentru care aceasta se datorează. Deasemenea plata se face prin intermediul unui mandat postal ori prin intermediul oricarei alte forme legale de transfer.


Renta viageră agricolă nu se mai acorda din momentul in care proprietarul sau arendasul terenului este declarat decedat, insa banii respectivi pot fi ridicati in anul curent de catre urmasii decedatului in cazul in care acesta prezinta documentele legale.

Sulfatul amoniacal ca ingrasamant


Este un ingrasamant folosit de multa vreme in agricultura. Se prezinta ca o sare alba, cristalizata in sistem rombic. Este foarte usor solubil in apa la temperaturi de 0 grade Celsius. Are un gust sarat,ca ingrasamant culoarea este variabila, de la alb-cenusiu si pana la galbui.

Este recomandat, ca urmare a continutului ridicat in sulf, sa fie administrat plantelor din familia Cuciferae (varza, rapita, mustar) si la cultura tomatelor. In acelasi timp este recomandat in pomicultura datorita faptului ca determina o intensificare a culorii florilor si a frunzelor.

Efectul pozitiv al sulfatului de amoniu este acela ca el creste de la solurile acide spre cele cu reactie alcalina unde este superior tuturor ingrasemintelor cu azot.

Influenta luminii in agricultura


Influenta luminii in agricultura este evidenta, intrucat aceasta influenteaza in mod direct fotosinteza, infratirea la cereale, inflorirea, fructificarea, rezistenta la cadere, favorizeaza acumularea zaharului, a amidonului cat si a celulozei. Deasemenea rolul luminii in viata unor plante este evident, intrucat aceasta are rol esential in germinarea unor seminte (la paius, la coada vulpii,ovazul auriu).

Plantele iubitoare de lumuna, in ordine descrescatoare sunt:

-porumb, fasole, orz, tutun, mazare sau hrisca.

Calitatea luminii este o alta trasatura cu rol foarte important in viata plantelor. Aceasta se refera atat la radiatiile vizibile din spectrul luminii albe, cat si la cele invizibile (infrarosii, cu efecte calorice si ultraviolete, cu efecte chimico- biologice).


In procesul de fotosinteza si de crestere a plantelor, importanta cea mai mare o au radiatiile rosii si galbene. Razele ultraviolete sunt daunatoare plantelor, provocand moartea a numeroase micoorganisme. Razele infrarosii, intrucat nu sunt absorbite de catre clorofila, ajung la suprafata solului si se transforma  in caldura.


Daca in unele situatii putem ajusta in mod artificial lumina (sere, solarii, rasadnite) in sensul larg al agriculturii este imposibil de facut acest lucru. Lumina din punct de vedere natural depinde atat de latitudinea cat si de anotimpul unei suprafete anume.


Dupa nevoia plantelor de lumina, acestea se grupeaza in:

-plante de zi lunga, care isi incheie ciclul de dezvoltare la inceputul verii, atnci cand zilele au lungimea cea mai mare: graul, secara, orzul, ovazul, mazarea.
-plante de zi scurta, care provin din zonele sudice, la care fructul ajunge la maturitate abia spre sfarsitul verii: paorumb, canepa, tutun.
-plante neutre: hrisca, bumbac, vinete.