joi, 4 aprilie 2013

Influenta luminii in agricultura


Influenta luminii in agricultura este evidenta, intrucat aceasta influenteaza in mod direct fotosinteza, infratirea la cereale, inflorirea, fructificarea, rezistenta la cadere, favorizeaza acumularea zaharului, a amidonului cat si a celulozei. Deasemenea rolul luminii in viata unor plante este evident, intrucat aceasta are rol esential in germinarea unor seminte (la paius, la coada vulpii,ovazul auriu).

Plantele iubitoare de lumuna, in ordine descrescatoare sunt:

-porumb, fasole, orz, tutun, mazare sau hrisca.

Calitatea luminii este o alta trasatura cu rol foarte important in viata plantelor. Aceasta se refera atat la radiatiile vizibile din spectrul luminii albe, cat si la cele invizibile (infrarosii, cu efecte calorice si ultraviolete, cu efecte chimico- biologice).


In procesul de fotosinteza si de crestere a plantelor, importanta cea mai mare o au radiatiile rosii si galbene. Razele ultraviolete sunt daunatoare plantelor, provocand moartea a numeroase micoorganisme. Razele infrarosii, intrucat nu sunt absorbite de catre clorofila, ajung la suprafata solului si se transforma  in caldura.


Daca in unele situatii putem ajusta in mod artificial lumina (sere, solarii, rasadnite) in sensul larg al agriculturii este imposibil de facut acest lucru. Lumina din punct de vedere natural depinde atat de latitudinea cat si de anotimpul unei suprafete anume.


Dupa nevoia plantelor de lumina, acestea se grupeaza in:

-plante de zi lunga, care isi incheie ciclul de dezvoltare la inceputul verii, atnci cand zilele au lungimea cea mai mare: graul, secara, orzul, ovazul, mazarea.
-plante de zi scurta, care provin din zonele sudice, la care fructul ajunge la maturitate abia spre sfarsitul verii: paorumb, canepa, tutun.
-plante neutre: hrisca, bumbac, vinete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu